"Pod lupą": olej migdałowy

Zapraszam Was na nową serię postów pod tytułem " Pod lupą".  W serii tej chce Wam, ale także sobie przybliżyć np. składnik kosmetyczny,gatunek skóry i itp. Zapytacie po co, skoro można wpisać w Google? Tak, ale nie denerwuję Was szukanie konkretnej informacji na tysiącach stron, a pod koniec i tak rezygnujecie z poszukiwań? Bo mnie bardzo! Nie będzie to kopiuj/wklej z innych stron czy blogów. Wiadomo czytam inne portale, aby się dowiedzie na dany temat, ale wszystkie te informację analizuję i spróbuję Wam je przekazać po swojemu. Mam nadzieję, że mój pomysł się Wam spodoba i z chęcią poczytacie. Postaram się dodawać posty z tej serii raz tygodniu. 
Zapraszam :)

Z tytułu możecie już wywnioskować o czym będzie dzisiejszy post, a mianowicie o olejku migdałowym.

Migdał-co to jest?
Migdałowiec zwyczajny lub inna nazwa: śliwa migdał to roślina wieloletnia,która jest zaliczana do rodziny różowatych.
Jest to niewielkie drzewko lub krzak o białych albo różowych kwiatach. Zaczyna owocować w trzecim roku życia. Wnętrze  stanowi pestka, w której środku umiejscowione jest podłużne jajowate nasienie.
Owoce migdałowca zawierają więcej niż 50% tłuszczu. Składniki zawarte w nim to: substancje mineralne, błonnik, węglowodany, białka i witaminy(A, E oraz grupy B). Nasiona odmiany gorzkiej zawierają  glikozyd cyjanogenny – amygdalinę, która odpowiada za gorzki smak.
 Roślina pochodzi z Azji Środkowej i Mniejszej.  Uprawia się ją głównie w basenie Morza Śródziemnego, w Hiszpanii, Francji, Włoszech i w  Kalifornii. 
Skąd bierze się olej migdałowy?
Z nasion wytwarza się olej migdałowy, który cechuję się  cudownymi własnościami odżywczymi, pięknym zapachem i świetnym smakiem.
Wytłacza się go  ze słodkich oraz gorzkich migdałów, ale w kosmetologii używany jest tylko ten pierwszy. 
W pestce, która jest gorzka tłuszcz wynosi (około) od 12 do 14%, zaś w jądrze od 55 do 60%. A pestka słodka posiada tego tłuszczu: 14 – 16% i 46 – 50%.
Olej migdałowy jest gęsty, o kolorze żółtym. Bardzo słabo rozpuszcza się w wodzie i alkoholach. Olej jest mało trwały i półschnący.
Kto i do czego może używać oleju migdałowego?Używać może każdy, bez względu na wiek, płeć czy stan zdrowia. 
Olej znalazł wiele zastosowań w kuchni np. do słodkich zup lub wypieków-nada mi im innego smaku i aromatu. Możemy użyć go także do smażenia, lecz jego wysoka temperatura wrzenia (216 stop. Celsjusza)  sprawi, że produkt się rozpadanie. Należy pamiętać, że olej migdałowy należy trzymać w lodówce, dzięki czemu będzie nam dłużej służył.
Tłuszcz świetnie działa także na pamięć i pracę mózgu. Jeżeli masz problem ze wzorkiem albo często łapie cię zapalenie pęcherza powinieneś  zacząć używać olejku migdałowego.
Osoby z złym cholesterolem zauważyły, że olejek świetnie obniża go i podwyższa do odpowiedniego.

 
Czy jest przeznaczony do konkretnej skóry? Absolutnie nie!Jednak największe efekty zobaczą osoby z suchą, podrażnioną i starzejąca się skórą. W kosmetologi działa odżywczo, wspomaga ukrwawienie skóry, świetnie chroni przed wiatrem, słońcem i innymi czynnikami zewnętrznymi. Olejek migdałowy spowalnia starzenie, redukuję zmarszczki i cienie pod oczami.Jeżeli wasza skóra jest mocno podrażniona i swędząca możecie zastosować olejek- działa bardzo dobrze kojąco. Bardzo duża liczba ludzi ma problem z spierzchniętymi ustami, lecz niewielki odsetek z nich wie, że świetnie na regenerację naszych ust działa właśnie olejek migdałowy.
A co z dziećmi? Jak najbardziej można stosować, wręcz powinno się. 
Bardzo dobrze, a zarazem naturalnie nawilża i pielęgnuje skórę maluszków. Zaleca się  dodanie kilku kropelek do wody podczas kąpieli, a skóra będzie bardzo ładnie nawilżona. Można znaleźć także wiele kremów, oliwek czy balsamów dla dzieci wzbogaconych olejkiem migdałowym, ale należy sprawdzić ile lub na którym miejscu jest olejek w składzie.
Niektóre z nas po odchudzaniu czy też innymi przyczynami zmagają się z rozstępami na brzuchu, biodrach czy pośladkach i zamiast kupować drogie maści po których zazwyczaj nie widać efektu można zastosować masaż ciała z  olejkiem migdałowym.



Włosomaniaczki uwielbiają olejek, ponieważ działa bardzo nawilżająco i dodaje blasku oraz świetnie zabezpiecza włosy przed rozdwajaniem się końcówek i czynnikami zewnętrznymi. Można go wmasować w skórę głowy lub dodać kilka kropelek do odżywki. Później wystarczy umyć szamponem i gotowe.


Czasami zabraknie nam naszego ulubionego płynu micelarnego lub mleczka do demakijażu i wtedy na pomoc może nam przyjść właśnie olejek migdałowy- jest lekki i nie podrażnia naszej skóry. Ogrzej olejek w dłoniach i tak jak zazwyczaj to robisz- zmyj makijaż za pomocą wacika.


Wiedziałyście, że dzięki olejkowi nasze perfumy będą trwalsze? Bo ja nie. Wystarczy zwilżyć  np. dekolt i nasmarować się olejkiem migdałowym, a po chwili spłukać wodą i wytrzeć ręcznikiem. Na koniec musisz tylko się spryskać ulubionymi perfumami. Świetny trik, na pewno przetestuje, a wy?

Gdzie znajdziesz olejek migdałowy?

Na półkach sklepowych znajdują się dwie odmiany olejku migdałowego: organiczny i rafinowany. Jeżeli ktoś nie wie co znaczy rafinacja, to najprościej określić to jako oczyszczanie, na przykładzie olejku migdałowego- poprzez właśnie rafinację zlikwidowano cześć witamin. Ale za to jest "bezpieczniejszy" dla naszej skóry. Organiczny, czyli czysty z wszystkimi składnikami odżywczymi, ale mniej bezpieczny dla naszej skóry bo posiada więcej zanieczyszczeń.
Olej znajdziemy w kremach, balsamach, odżywkach,maskach, peelingach, szamponach, oliwkach, a czasem nawet kosmetykach kolorowych. 
Najlepiej kupić czysty olejek i dodawać kilka kropelek do danego kosmetyku lub stosować indywidualnie.
Jak szukać go w składach?

Zazwyczaj, a przynajmniej takie jakie mi się udało znaleźć nazwy olejku w składach kosmetyków to:
Oleum Amygdalae dulcium,
Oleum amygdalarum (amararum) aethereum,
Amigdalina oleum,
Amygdalus communis

Jak długo od otwarcia należy zużyć?
Na zużycie olejku mamy około pół roku i należy go trzymać w lodówce.

Moje posty, gdzie wspominam o olejku migdałowym:

Co myślicie o olejku migdałowym?
Czy podoba wam się nowa seria postów?

Dziękuję za przeczytanie i zapraszam na inne posty :)



Znajdziesz mnie tu:
SNAPCHAT- jesssi962


Bibliografia:
wszystkie zdjęcia pochodzą z Google Grafika

https://www.doz.pl/czytelnia/a2721-Olej_migdalowy

http://polki.pl/olejek-ze-slodkich-migdalow,we-dwoje-pielegnacja-i-zabiegi-kosmetyczne-abc-artykul,10061688.html

http://www.zdrowylink.pl/uroda/olej-migdalowy/

http://www.elamo.pl/kosmetyki-naturalne/olej-migdalowy/

http://dziecisawazne.pl/olejek-migdalowy-niesamowite-wlasciwosci/

https://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_migda%C5%82owy

http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,37028,olej-ze-slodkich-migdalow.html






2 komentarze:

  1. ciekawy post :) fajnie tak w wolnej chwili siąść i poczytać o konkretach :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Make-up & Hair & Care , Blogger